Wielkanoc – tradycje, obchody, życzenia, potrawy
Współcześnie Wielkanoc łączy się z wieloma tradycjami i zwyczajami ludowymi. Wciąż żywe są śniadania wielkanocne. Tworzy się pisanki, święci pokarmy i tworzy piękne wielkanocne palmy. Nie maleje popularność śmigusa-dyngusa, Emaus i krakowskiej Rękawki.
Liturgicznie Wielkanoc rozpoczyna się wraz z Wigilią Paschalną, a więc w sobotę po zmroku. Uroczysta procesja rezurekcyjna odbywa się – zależnie od regionu – w okolicach północy lub o świcie w niedzielę.
W Polsce tradycyjnie oba wielkanocne dni – a więc niedziela i poniedziałek – są ustawowo świętami. W niektórych krajach świętowanie Wielkanocy jest nieco odmienne. Na przykład w Hiszpanii najważniejszym okresem jest Semana Santa, a więc rodzimy Wielki Tydzień. To wtedy w całym kraju odbywają się olbrzymie nocne procesje, wspominające pasję Chrystusa. Hiszpanie nie chodzą do pracy zatem raczej w Wielki Czwartek i Wielki Piątek.